skip to Main Content

Een rijke historie én klaar voor de toekomst!

Deel dit bericht

Auteur: Kees de Vries

Kozijnenproducent Kievit Kozijn investeert in modernisering

Onderstaand artikel is afkomstig uit het vakblad Raam & Deur.

Auteur tekst: Arie Grevers.

Auteur fotografie, Kievit Kozijn: Kees de Vries.

Ooit, bijna honderd jaar geleden, maakten ze bij de voor­loper van Kievit Kozijn in Ridderkerk mallen voor de scheepsbouw. Het precisie vakmanschap van toen is terug te vinden in de dit jaar volledig gemoderniseerde fabrieks­hal. Vroeger kwam het vakmanschap op het conto van de ambachtsman. Nu nemen geavanceerde machines en robots het leeuwendeel van het vakwerk voor hun rekening.

Hoe ziet de productiehal voor houten kozijnen, ramen en deuren er in de toekomst uit? Dat moet ongeveer zo zijn zoals nu al het geval is bij familiebedrijf Kievit Kozijn van de broers Robert en Anton van Wijngaarden. Kozijnen zweven in kranen en langs rails aan het plafond. Het productieproces begint bij de BMH-loadmaster. Via een van de Windowmasters koerst het houten kozijndeel compleet geprofileerd, voorzien van inkrozingen en gaten voor de penverbindingen richting de ‘unloadmaster’. Voordat de delen eindigen bij de opsluitbank krijgen de kopse kanten een beurt in de ‘Gluemaster 2.0’. Dit is een doorontwikkeling van Gluemaster 1.0 die in samenwerking met BOS Machines en Kievit Kozijn is ontwikkeld.

Her en der een operator

De opsluitbank is de enige plek waar handwerk het verschil maakt. Vakkrachten voegen de stijlen, dorpels en tussenstijlen samen tot een raam- of deurkozijn. Het samengestelde deel wordt aansluitend gescand, zodat de Cefla iGiotto-spuitrobot precies weet welke kozijn­afmetingen van een tweelaags watergedragen aflaksysteem moeten worden voorzien. Mensen zie je behalve bij de opsluitbank verder nog in de werkvoor­bereiding waar iemand de software van de machines voedt met opdrachten en bij de machines staat her en der een operator om te controleren of de machines doen waarvoor ze geprogrammeerd zijn. Elke dag produceert de huidige opstelling veertig tot vijftig kant-en­-klare producten. Die gaan op transport naar de afnemers, hoofd­zakelijk aannemers van grondgebonden woningen en appartementen. Los van de kozijnen voert de producent in Ridderkerk ook een lijn van horren voor nagenoeg alle typen draaikiepramen.

Modern personeelsbeleid

Bij een geavanceerd geoutilleerde productiehal past een modern personeelsbeleid, gericht op het welzijn van de 25 medewerkers – en dat is exclusief Robert en Anton. Die zorg geldt niet minder voor de vier mensen van buiten, de drie uitzendkrachten en de stagiair. Als gezegd, er hoeft nagenoeg niet getild te worden. En verder zie je de zorg voor de medewerkers onder meer terug in de inrichting van de kantine die het midden houdt tussen een hotel lounge en een vrije-tijdsruimte waar je ook een potje dart kunt spelen. “We zorgen goed voor onze mensen, want we realiseren ons dat we een team zijn en samen een goed bedrijfsresultaat moeten neerzetten”, zegt Marion van Wijngaarden. Zij is management assistent en spin in het web. Haar werkzaamheden beperken zich niet tot het bedrijf zelf. Ze zet zich ook in voor het branchebelang via de NBvT en met name de opleiding van jonge mensen is haar een zorg. “Onze branche verdient allang niet meer het enigszins stoffige imago van vroeger. We werken met moderne machines die digitaal worden aangestuurd en dat moeten we uitdragen. Dat trekt jonge mensen. Daarvoor zit ik in de stuurgroep die dat heeft opgepakt.”

Verder is ze examinator bij het Hout- en Meubileringscollege in Rotterdam. Vorig jaar bezocht ze de groepen zeven en acht van een basisschool. “Ik probeer bij zulke gelegenheden over te brengen dat je in de bouwbranche terecht kunt met alle middelbareschoolopleidingen – het maakt niet uit of dat vmbo of vwo is. We hebben samen met de leerlingen en een gepensioneerde timmerman een klein kozijntje gemaakt. Dat vinden die kinderen hartstikke leuk. Dergelijke initiatie­ven proberen we nu ook hier in Ridderkerk van de grond te krijgen.”

Een deel van de promotie voor het vak verloopt via sociale media en in het bijzonder Linkedln. Overbodig te zeggen dat ze een actief gebruiker is.

Duet-concept

Hout is de grondstof waar Kievit Kozijn mee werkt. Meranti, mahoni en red grandes ligt op beperkte voorraad in het magazijn. Alles ingekocht onder Stip-keurmerk en dus gekapt in duurzaam beheerde bossen. Het hout voldoet aan FSC– of PEFC-voorschriften. En natuur­lijk is Kievit aangesloten bij HOUT100%. Maar niet alle producten zijn voor honderd procent van hout. Kievit voert het Duet-concept
(duet.nl) met hout aan de binnenzijde en aan de buitenzijde een alu­minium profiel. Dit profiel is in elke RAL kleur te leveren en schermt het hout af dat daardoor onderhoudsvrij is. Het volledig houten kozijn is naast de hierboven genoemde houtsoorten ook in Europees grenen, lariks en eiken te maken. Verder voldoen Duet-kozijnen ruimschoots aan de eisen die er op hoogte worden gesteld aan luchtdoorlatend­heid, waterdichtheid en windbelasting. Kievit kan Duet leveren met verborgen afwateringssysteem en een beschermfolie tegen beschadi­ging tijdens het bouwproces.

 

Spijkerpistool

De oprichter van Kievit Kozijn heet Antonie van Wijngaarden. Voor 12.000 gulden kocht hij in 1925 de timmerfabriek en modelmakerij voor schepen lndustria. De timmerfabriek was gevestigd aan de Kievitsweg en dat gegeven leidde tot de naamsverandering: lndustria werd De Kievit. Antonie is de opa van Robert en Anton. Hun vader Arie stierf in 1973, nog geen vijftig jaar oud. Moeder Hennie slaagde erin om dankzij een tweetal toegewijde bedrijfsleiders, het bedrijf zeker te stellen voor de derde generatie. De zus van Anton en Robert, Nel, mag niet ongenoemd blijven. Ze nam na 47 jaar trouwe dienst in 2019 afscheid. Nel stelde de geschiedenis van het familiebedrijf op schrift in een klein boekje. Marion: “In haar verhalen lees je dat er veel werd gelachen op de werkvloer. Een van anekdotes die ze nog altijd graag vertelt, gaat over de introductie van het spijkerpistool. Volgens de timmerlieden van destijds zou deze nieuwigheid het ambacht verpesten. Toen echter de demonstratie achter de rug was, wilden ze er plotseling allemaal eentje hebben. Ze zagen in dat het hun werk toch beduidend gemakkelijker maakte. Dat verhaal laat zien dat de mensen op de werkvloer overtuigd willen worden van het nut van vernieuwingen.”

Mensen meenemen

In de loop van de tijd heeft het bedrijf zo tal van ingrijpende moder­niseringen doorgevoerd. Marion: “Daarin hebben we altijd de mede­werkers meegenomen. De pennenbank, freesmachine en schaafbank maakten plaats voor een Windowmaster. Hierdoor is het aantal handelingen dat medewerkers moesten verrichten behoorlijk terug­gebracht. Dat moet je kunnen uitleggen. Je hoort dan vaak dat een enkeling dergelijke veranderingen niet meer kan volgen of vindt dat de vernieuwing niet meer tot zijn definitie van het ambacht behoort. Deze mensen, die doorgaans kort voor hun pensionering staan, nemen dan vervroegd afscheid. Dat hoort er dan kennelijk bij.
Maar bij ons is er helemaal niemand afgehaakt en dat heeft toch te maken met hoe je de mensen meeneemt in de veranderingen. Onze 63-jarige spuiter is nu machineoperator en hij heeft erg veel plezier in zijn nieuwe functie. Nog belangrijker is overigens het enthousiasme dat je met een moderne inrichting kunt opwekken bij jonge mensen. Een schone werkomgeving, een mooie kantine, dat zingt rond. Die jonge mensen aan je bedrijf binden, daar gaat het uiteindelijk om. En ja, gelachen wordt er ook nog steeds.”

710 zonnepanelen

Niet alleen jongeren voelen zich aangetrokken door een modern inge­richt timmerfabriek. Na de verbouwing die dit jaar is afgerond, zijn de collega’s voor een netwerkbijeenkomst bij Kievit Kozijn op bezoek geweest. Ook zij waren onder de indruk van de efficiënte inrichting van de nieuwe hal. Overigens niet minder van het feit dat de fabriek bijna hele­maal kan draaien op de 710 zonnepanelen op het dak. Lees hier meer over de energiebesparende maatregelen die Kievit Kozijn getroffen heeft.

Kievit steunt STIP-bos

Om het belang van duurzaam bosbeheer te benadrukken legt de organisatie van de STIP-certificering in samenwerking met Staatsbosbeheer het eerste STIP-bos aan in Nederland in een natuurgebied in Noord Limburg. Het doel van dit bos is om een bijdrage te leveren aan de bestrijding van klimaatverandering en verder om de biodiversiteit te vergroten. In het STIP-bos helpen kinderen met het planten van bomen en leren ze over het belang van bomen voor de aarde. Tegelijk leren ze over het belang van verantwoord bosbeheer, waarom hout een duurzame grondstof is en dat het kappen van bomen in duurzaam beheerde bossen onder streng toezicht gebeurt. Net als in voorgaande jaren heeft Kievit Kozijn ook dit jaar een donatie gedaan. Het bedrijf heeft tot op heden de aanplant van 6000 bomen mogelijk gemaakt.