skip to Main Content

Mogelijkheden

BIM

De term BIM is een afkorting van ‘Building Information Model’. Een BIM is een digitale weergave van een gebouw van zowel de fysieke als de functionele eigenschappen. Het wordt zowel in de ontwerp- en bouwfase, als bij de gebruiksfase en bij de sloop van het gebouw gebruikt.

Building Information Model

Adequate software

Het idee achter BIM is al ontstaan in de jaren 70. Adequate software is pas van de afgelopen 10 jaar. Door de ontwikkeling van internet en computers die krachtig genoeg zijn om al die 3D modellen en data makkelijk te kunnen verwerken en te delen met anderen, is BIM een geavanceerd model geworden.

Vraag en antwoord

Niels Geuze

Hoe lang werkt Kievit Kozijn al met BIM en wie is de initiatiefnemer?
In 2012 ben ik begonnen bij ‘De Kievit’. In het eerste gesprek met Robert van Wijngaarden vertelde hij me zijn plannen om te gaan ‘Bimmen’. Kort daarna hebben we met een aantal collega’s een opleiding gevolgd over BIM en hebben we pc werkstations met bijbehorende software aangeschaft.

Hoe profiteren bedrijven en opdrachtgevers van het werken met BIM?
Met BIM is veel mogelijk. In een vroeg stadium is er al een 3D-visualisatie van een gebouw te zien. Je kunt in het gebouw ‘kijken’ en een doorsnede zien op ieder gewenst punt. De gegevens zijn voor alle betrokken partijen beschikbaar. De techniek is al zover dat er met geografische gegevens daglichtsimulaties gemaakt kunnen worden. Van de verschillende 3D-objecten van bouwpartners en toeleveranciers wordt een goede afstemming bereikt door clashcontrole. Op die manier worden in het begin al faalkosten vermeden.

Wat is de meerwaarde van BIM voor Kievit Kozijn?
Dat is een vraag die veel aannemers en onderaannemers zichzelf stellen: Wat levert het mij op? Lastig te beantwoorden, omdat het ook een investering in de toekomst is. De ontwikkelingen zijn nog volop gaande. Voor Kievit Kozijn is het een logische stap. In onze fabriek is het ‘LEAN’-productieproces al volop geïntegreerd; het aansturen van machines is volledig geautomatiseerd. Wij merken dat bij onze opdrachtgevers de bouwprocessen steeds sneller gaan dankzij ons ‘LEAN’-productieproces. Om aan de vraag naar snelle en betrouwbare informatie tegemoet te komen is BIM onmisbaar. Samen met andere bouwpartners vanaf het begin betrokken zijn bij het ontwikkelproces. Gezamenlijk kunnen beslissen over de uitvoering en details van de kozijnen, waardoor er uiteindelijk een beter product ontstaat. Het heeft ons nieuwe klanten en partnerships gebracht. Toeleveranciers van bijvoorbeeld hang- en sluitwerk werken ook met BIM. Zo kunnen we ook met hen eenvoudig gegevens uitwisselen.

Zijn er succesvolle voorbeelden uit de praktijk als het gaat over samenwerking met opdrachtgevers?
Ja, dat worden er steeds meer met diverse bouwpartners. Meest recent met onze opdrachtgever Van Omme & de Groot: 25 woningen in Rijsenhout, 48 woningen in Rotterdam en 22 woningen in Ankeveen. Met onze bouwpartner VORM Bouw zijn dat 19 woningen in Mijnsheerenland, 32 woningen in Zoeterwoude, en 24 woningen Rotterdam. Met ontwikkelaar transVORM zijn we nu bezig met de engineering van het project Woudagebouw in Utrecht waar een bestaand gebouw wordt getransformeerd naar 58 appartementen. Ook van andere klanten hebben we gehoord dat ze binnenkort willen starten met BIM projecten.

In hoeverre ontwikkelt BIM zich nog door bij Kievit Kozijn?
We blijven ons bezig houden met verbeteringen en meer mogelijkheden. Wij zijn bezig met de ontwikkeling van een chip in het kozijn. Via deze chip zijn gegevens over onderhoud en beheer te verkrijgen die via een app zijn af te lezen. Nog meer service voor de eindgebruiker van kozijnen, ramen en deuren.

Alle informatie altijd bij de hand

Kozijnen met RFID Chip

Ieder Kievit kozijn heeft een unieke identificatie chip met daarop informatie over onder andere het houtsoort, het bouwwerk, de kleur, de planning, de applicatie en garantie. Ook deze RFID Chip is volledig BIM ready.