skip to Main Content

NBvT lanceert ILS voor houten kozijnen

Deel dit bericht

Uniformiteit in de aanlevering via ‘Open IFC’ zal samenwerking in de keten verbeteren!

Op een uniforme, gestructureerde en efficiënte wijze informatie aanleveren voor de engineering van houten kozijnen is het doel van het lanceren van de ILS (Informatie Levering Specificatie) Houten kozijnen. Dit initiatief van de NBvT-sectie Kozijnen (waaronder ook de HOUT100%-leveranciers) is een aanvulling op de BIM Basis ILS. De ILS Houten Kozijnen bevat specifieke informatie over de opbouw van houten kozijnen en is kozijnfabrikant-onafhankelijk en softwarepakket-onafhankelijk.

De BIM Basis ILS bevat basisafspraken over het uitwisselingsformaat, de basisstructuur en het borgen van objectinformatie. Het basissysteem is opgesteld in 2016 door BuildingSMART en partijen uit de bouw. Een aantal kozijnenfabrikanten, met hulp van softwareleveranciers en klanten, nam het initiatief dat heeft geleid tot deze aanvullende productspecifieke ILS. Hierdoor zal in de toekomst het importeren van IFC kozijnen eenvoudiger en vollediger kunnen.

IFC staat voor Industry Foundation Classes en is een neutraal en open bestandsformaat voor het uitwisselen van bouwinformatie. Hiermee kan er informatie worden uitgewisseld tussen partijen zonder dat men gebonden is aan een softwarepakket.

De introductie van de ILS Houten Kozijnen heeft als grote voordeel dat de BIM-informatie uitwisselbaar, gestructureerd, eenduidig, correct, volledig en herbruikbaar is en zal de samenwerking én communicatie in de keten verbeteren.

Download de bijlage