skip to Main Content

Case

Sancta Maria, Noordwijk

Het bijna 100 jaar oude landgoed Sancta Maria gaat een nieuwe toekomst tegemoet. In 1928 werd het eerste paviljoen van het voormalige psychiatrische ziekenhuis voor vrouwen opgeleverd. In 10 jaar tijd verrezen er ook twee zusterhuizen, een hoofdgebouw en een kapel. Het complex was grotendeels zelfvoorzienend door de aanwezigheid van een brandweerkazerne, moestuin, boerderij, slagerij en bakkerij. Het bood uiteindelijk plaats aan 823 vrouwelijke katholieke patiënten.

kievit-kozijn-project-uitgelichte-afbeelding-sancta-maria

Opdrachtgever

BPD Ontwikkeling

Aannemer / bouwonderneming

Transvorm

Architect(en)

Jos Bekkers

Kievit systeem

Kievit Kozijn

Jos Bekkers

Moderne stijl

Sancta Maria is ontworpen door Jos Bekkers, zoon van Cuypers-leerling Peter Bekkers. Het gebouw is vormgegeven in een voor die tijd relatief moderne stijl, waarin traditionalisme en expressionisme in baksteenarchitectuur zijn verenigd. Het complex kwam in 2006 leeg te staan en raakte snel in verval, waarna het in 2008 op de mark kwam via een tender door de eigenaar.

BPD en VORM hebben het voormalige ziekenhuis verworven om het gebied te transformeren naar een luxueus woongebied. Het hoofdgebouw en de vijf paviljoens van het oorspronkelijke complex worden herontwikkeld tot appartement en herenhuizen. Daarnaast worden er ruim 100 vrije kavels uitgegeven. In vier nieuwe gebouwen worden koopappartementen gerealiseerd.

kievit-kozijn-project-projectafbeelding-sancta-maria-003-570x419
kievit-kozijn-project-projectafbeelding-sancta-maria-001-570x800

Geïnteresseerd?

Vraag een offerte aan